Image

19 Ekim Dünya Gıda Gününde Bir Yanda Açlık, Diğer Yanda Hastalıklar

16 Ekim Dünya gıda gününde Portor muayenesinin mutfak çalışanları başta olmak üzere gıdayla ilgili herkes için getirilmesi gerekir.
Tarlada ürün toplayan, bunları kasalayan, komisyoncudan pazarcıya işletmelerde çalışan depo sorumlusundan temizlikçisine gıdaya dokunan herkes  bu testten geçmelidir.
Portor muayenesinde hangi testler yapılıyor?
Burun, Boğazdan ve dışkıdan alınan numuneler laboratuvarlarda kişide virüs, mikrop, bakteri, iltihap gibi enfeksiyon var mı diye bakılır.
Ayrıca akciğer hastalıkları ve hepatit B yada C gibi bulaşıcı hastalık taşıyanlar bir ufak bir kesik, yara gibi açık yaralardan ezik bir domatese geçebilir.
Bazı doktorlar böyle mikropların hemen geçmeyeceğini söylese de bulaş olduktan sonra iş işten geçer.
Hastalığı taşıyanlar en azından doğrama gibi bazı işlerde çalıştırılmayarak uzak tutulabilir.
Öpüşme, tükürük, açık yaralarla, özellikle şeker hastalarının kullandıkları minik iğnelerin tıbbı atık poşeti kullanmadan direk çöpe atmasıyla çöp toplayan küçük çocukların bunları oyuncak zannedip oynaması, eve getirmesi, temas halinde elini yıkamadan yemek yemesi, yıkasa bile dokunulan herşeyden elden ele, parayla anlık olarak geçebilir.
Eller yıkansa bile eli yüze, göze, buruna yada ağıza sürmek çok tehlikelidir.
Dahası bulaş hastalığı olanların tabağı, bardağı kullandıkları herşey ve oturdukları yer, tuvalet bile ayrı olmalıdır.
Bir yada savaş ve açlıktan gıdaya ulaşamayanlar.
Diğer yanda bunca çeşitliliğin içinde israfçılar.
başka bir dertte gıdayı işlerken kalite standartlarına uymayıp bakteri saçanlar.
İşte çok yakın zamanda Almanya'dan İstanbul'a tatile gelen aile oteldeki ilaçlamadan mı sokak yemeklerinden mi yoksa işletmede yedikleri yemeklerden mi kaybedildi.
İş işten geçtikten sonra inceleme hiç bir şeye yaramaz.
Bu işi yapacak kişiler kendi kendilerini denetlemeli, bilinçli olarak bu işleri yapmak çok önemli.
Onca yapıldığı söylenen şeylerden sonra bu yaşananlar neye yaradı, yazık değil mi?
Eskiden işletmelerde portor muayenesi vardı belli başlı bulaşıcı hastalık taşıyanlar gıda işlerinde çalışamıyorlar yada tedavi gördükten sonra belli başlı farklı işlere alınıyorlardı.
Eski sistemdeki gibi portor muayenesi geri gelmeli sadece teorik hijyen belgesi yeterli olmadığı gibi gerekli de değildir.
Hastalıklar sadece testle anlaşılabilir o da devlet hastanelerinden alınması şartıyla çünkü bu işler hileye müsait oldukları için bu işi sıkı tutmak gerekiyor.
Hastalık tedavi edilse bile böyle hastalıklar biraz üzüntü ve stresle tekrarladığı için yılda değil daha kısa zamanda yapılması gerekir.

Gıda günü neden kutlanır bilinmez bir faydası da yok.

Bol laf, kutlama yerine uygulama herkesin hayatını kurtarır aksi olursa hayatları karartır.

Yazar; Kültür habercisi ve insan sağlığı için çalışan araştırmacı İtalyan Aşçı Deniz Kakanaş